Schrijf (bedrijfs)journalistieke verhalen die je lezer pakken en vasthouden

Leer alles en meer over de verschillende journalistieke genres en werkwijze

‘Gewone’ journalistiek en bedrijfsjournalistiek ontlopen elkaar niet zoveel in de vorm en de aanpak van verhalen in diverse genres. Opbouw en stijl lijken als het goed is sterk op elkaar. Het verschil zit ‘m vooral in het doel waarmee je de teksten schrijft en in de mate van onafhankelijkheid. Veel freelance journalisten werken voor zowel publieksmedia als commerciële opdrachtgevers. Deze training is daarom geschikt voor zowel bedrijfsjournalisten als reguliere en onafhankelijke journalisten. Ook als je al ervaring hebt in de journalistiek of bedrijfsjournalistiek, kun je er nog veel van opsteken.

Journalistiek schrijven is bedoeld voor iedereen die zijn teksten graag gepubliceerd ziet. Of het nou in de reguliere journalistiek is of in de bedrijfsjournalistiek. Maar ook voor wie al in de journalistiek of bedrijfsjournalistiek bezig is zonder al te veel journalistieke ‘bagage’ en die graag zijn of haar kennis wil verbreden om zo beter beslagen ten ijs te komen.

We vertellen je een heleboel maar je gaat vooral ook zelf aan de slag met de bekendste journalistieke genres: nieuwsbericht, verslag of reportage, achtergrondverhaal en interview. Hoe kom je tot een onderwerp, welk genre kies je daarbij, hoe verzamel je informatie, hoe benader je bronnen, hoe maak je een plan, hoe bouw je je tekst op, welke eisen gelden er voor je schrijfstijl en hoe schrijf je ‘op maat’? Je schrijft drie journalistieke teksten. Als je wilt, kun je die koppelen aan je eigen werk. 

 • Je begrijpt meer van het werk van de (schrijvende) journalist, in de reguliere journalistiek en de bedrijfsjournalistiek.
 • Je weet hoe de rollen er verdeeld zijn
 • Je kent de genres en de eisen die daaraan gesteld worden
 • Je kunt teksten goed structureren
 • Je schrijft in een vlotte, bondige, journalistieke stijl
 • Je leert de mores van de (schrijvende) journalistiek, ook waar het om bedrijfsjournalistiek gaat. 


 • Onderwerpen zoeken
 • Bronnen benaderen en werkwijze tijdens interviews
 • Een opzet maken voor een journalistieke tekst
 • Aanpak van de verschillende journalistieke genres
 • Schrijven in een journalistieke stijl
 • Journalistieke principes als hoor en wederhoor
 • Do’s and don’ts in de journalistiek en bedrijfsjournalistiek
 • Je verhaal aanbieden bij de media


De kosten bedragen € 877,25 euro incl. btw (725,- excl.) voor een cursus van 8 weken: 6 lessen van 2 uur + 2 individuele feedbacksessies + lesmateriaal. 

Waarom moet je ons hiervoor hebben?

We geven al jarenlang schrijf- en genrelessen op de School voor Journalistiek in Utrecht en begeleidden daar inmiddels duizenden studenten naar hun toekomst als schrijvend journalist of tekstschrijver/bedrijfsjournalist. Daarnaast gaven we trainingen op vele journalistieke en bedrijfsjournalistieke redacties en werken en werkten we zelf ook als journalist voor vele publieksmedia (o.a. Volkskrant Magazine, NRC Next, Volkskrant, Opzij, ZIN, Esta, Red Magazine, Men’s Health). Daarnaast schreven we een aantal journalistieke/non-fictieboeken

alles over
genres

We weten welke journalistieke genres er zijn en welke vorm- en inhoudseisen daaraan worden gesteld.

journalistieke
stijl

We leren je schrijven in een journalistieke schrijfstijl en laten zien hoe je ervoor zorgt dat je teksten helder en bondig zijn.

journalistieke mores

We vertellen je hoe het werkt in de journalistiek en bedrijfsjournalistiek en leren je alles over hoor en weder-hoor, bronvermelding, etc.

Do’s and don’ts in de journalistiek

We helpen je bij het vinden van bronnen en vertellen hoe je daarmee omgaat. Hoe interview je en wanneer en hoe citeer je ze?

Schrijf je direct in! Of vraag meer
informatie: