Een interview  afnemen en aantrekkelijk opschrijven.   

Als je nog niet zo ervaren bent, is het vaak heel spannend om een interview af te nemen. Hoe pak je zo’n klus aan? De voorbereiding is van cruciaal belang, tijdens het gesprek moet je aldoor je doel helder voor ogen hebben en als je weer achter je bureau zit moet je er een mooi verhaal van zien te componeren. Hoe doe je dat? 

Interviews vinden overal plaats; niet alleen in de journalistiek. Misschien interview je iemand voor de website van je bedrijf of organisatie, of voor het bedrijfsblad. Misschien ook wel voor je eigen blog. Of er iets interessants uit je interview komt, heb je grotendeels zelf in de hand. Heb je de juiste vragen gesteld? En of het vervolgens een boeiend en prettig leesbaar verhaal wordt, bepaal jij ook. Door een goede selectie, een goede compositie en een aantrekkelijke schrijfstijl. 

Voor iedereen die wel eens interviews afneemt en er nog niet echt bedreven in is, maar ook voor degene die misschien nog aan het eerste interview moet beginnen. Misschien ben je de journalistiek ingerold zonder specifiek daarvoor te zijn opgeleid en loop je bij interviews tegen allerlei obstakels aan. Of ben je voor de website of nieuwsbrief van je bedrijf of organisatie aan het werk en weet je niet zo goed hoe je een interview aanpakt, waardoor het je steeds weer veel te veel tijd kost. 

We bekijken eerst hoe je een interview voorbereidt. Wie ga je interviewen, welke vragen ga je stellen, in welke volgorde, waarom? Wat is je doel, de centrale vraag die je beantwoord wilt hebben? Vervolgens bespreken we tips en trucs voor een goed verloop van het eigenlijke interview. Wat doe je als het gesprek niet wil vlotten, als iemand opeens roept dat wat hij vertelt ‘off the record’ is, hoe houd je de regie in handen en voorkom je dat je bron oeverloos uitweidt over details die je niet interessant vindt? Wat doe je als je terugkomt met de opname, hoe verwerk je die tot een goed lopend en prettig leesbaar verhaal, hoe breng je daarin een heldere lijn aan? 

 • Je kunt een interview adequaat voorbereiden.
 • Je weet wat je maar beter wel en niet kunt doen tijdens het interview en hoe je de regie houdt.
 • Je kunt uit een geluidsopname selecteren wat je wel en niet gaat gebruiken in je uiteindelijke interviewtekst.
 • Je weet welke interviewvormen er zijn en hoe je een aantrekkelijke interviewtekst kunt componeren en opschrijven.
 • Aan het eind heb je een interview van eigen hand waar je trots op bent. 


 • De bron benaderen en het interview voorbereiden
 • Vragen bedenken voor het interview en een centrale vraag formuleren
 • Een interview afnemen: do’s and don’ts voor de interviewer
 • Een transcript maken en verwerken
 • Een interviewtekst componeren
 • De verschillende interviewvormen die er zijn
 • Een prettige schrijfstijl


De kosten bedragen € 653,40 incl. btw (540,- excl.) voor een cursus van 6 weken waarin 4 lessen van 2 uur + 2 individuele feedbacksessies + lesmateriaal.

Waarom moet je ons hiervoor hebben?

Omdat we zelf al jarenlang interviews afnemen en uitwerken in zowel de journalistiek als het bedrijfsleven en omdat we inmiddels duizenden journalistiekstudenten hebben opgeleid en gecoacht bij het interviewen.

voorbereiding

We weten als geen ander hoe een interview staat of valt met de voorbereiding.

het Gesprek

We hebben goede tips om een prettig gesprek op gang te helpen en te houden.

transcript

We weten hoe je de belangrijkste informatie selecteert uit een transcript

De tekst

We kunnen je precies vertellen hoe je er een mooie tekst van maakt. 

Schrijf je direct in! Of vraag meer
informatie