Een interview  afnemen en aantrekkelijk opschrijven.   

Wie er nog niet zo ervaren in is, vindt het vaak heel spannend om een interview af te nemen. Hoe pak je zo’n klus aan? De voorbereiding is van cruciaal belang, tijdens het gesprek moet je aldoor je doel helder voor ogen hebben en als je weer achter je bureau zit moet je er een mooi verhaal van zien te componeren. Hoe doe je dat? 

Interviews vinden overal plaats; niet alleen in de journalistiek. Binnen uw organisatie is er misschien een nieuwbrief die u onder uw werknemers verspreidt, of een website waarop interviews staan met nieuwe werknemers. Wellicht is er ook een bedrijfsjournalistiek medium met een redactie die nog niet zo ervaren is op dit gebied. 

Of er iets interessants uit een interview komt, heb je grotendeels zelf in de hand. Heb je de juiste vragen gesteld? Hoe heb je gereageerd op de antwoorden? En of het vervolgens een boeiend en prettig leesbaar verhaal wordt, bepaalt de interviewer ook zelf. Door een goede selectie, een goede compositie en een aantrekkelijke schrijfstijl. 

Voor iedereen die wel eens interviews afneemt en er nog niet echt bedreven in is, maar ook voor degene die misschien nog aan het eerste interview moet beginnen. Misschien ben je als deelnemer net begonnen aan een nieuwe journalistieke website, misschien werk je binnen je organisatie aan een nieuwsbrief waarvoor je geregeld iemand moet interviewen of schrijf je artikelen met interviews voor het bedrijfsblad. Deze training helpt deelnemers op weg en geeft ze middelen om in te zetten voor, tijdens en na afloop van een interview. 

We bekijken eerst hoe je een interview voorbereidt. Wie ga je interviewen, welke vragen ga je stellen, in welke volgorde, waarom? Wat is je doel, de centrale vraag die je beantwoord wilt hebben? Vervolgens bespreken we tips en trucs voor een goed verloop van het eigenlijke interview. Wat doe je als het gesprek niet wil vlotten, hoe houd je de regie in handen en voorkom je dat je bron oeverloos uitweidt over details die je niet interessant vindt? Wat doe je als je terugkomt met de opname, hoe verwerk je die tot een goed lopend en prettig leesbaar verhaal, hoe breng je daarin een heldere lijn aan? Dat is wat deelnemers in deze training leren. 

 • Deelnemers weten hoe ze een interview adequaat kunnen voorbereiden.
 • Deelnemers weten wat ze maar beter wel en niet kunnen doen tijdens een interview en hoe ze de regie houden.
 • Deelnemers kunnen uit een geluidsopname selecteren wat ze wel en niet gaan gebruiken in hun uiteindelijke interviewtekst.
 • Ze weten welke interviewvormen er zijn en hoe ze een aantrekkelijke interviewtekst kunnen componeren en opschrijven.
 • Aan het eind heeft iedere cursist een interview van eigen hand waar hij of zij trots op is. 


 • De bron benaderen en het interview voorbereiden
 • Vragen bedenken voor het interview en een centrale vraag formuleren
 • Een interview afnemen: do’s and don’ts voor de interviewer
 • Een transcript maken en verwerken
 • Een interviewtekst componeren
 • De verschillende interviewvormen die er zijn
 • Een prettige schrijfstijl


Voor deze training houden we 4 dagdelen van 3 uur aan. Dat kunnen 4 halve dagen of 2 hele dagen zijn. De prijs voor een groep van maximaal 8 deelnemers is 750 euro per fysiek dagdeel of 700 euro voor een online dagdeel (beide 3 uur). De cursus wordt op maat gemaakt, zodat hij direct aansluit op de praktijk van de cursisten zelf. 

Waarom moet je ons hiervoor hebben?

Omdat we zelf al jarenlang interviews afnemen en uitwerken in zowel de journalistiek als het bedrijfsleven en omdat we inmiddels duizenden journalistiekstudenten hebben opgeleid en gecoacht bij het interviewen.

voorbereiding

We weten als geen ander hoe een interview staat of valt met de voorbereiding.

het Gesprek

We hebben goede tips om een prettig gesprek op gang te helpen en te houden.

transcript

We weten hoe je de belangrijkste informatie selecteert uit een transcript

De tekst

We kunnen je precies vertellen hoe je er een mooie tekst van maakt. 

Vraag meer informatie