Maak er in korte tijd een beter verhaal van

De eindredacteur heet niet voor niets zo: als hij (of zij) een tekst gecheckt en bewerkt heeft, gaat die de organisatie in of door naar de opmaak. De schrijver komt er niet meer aan te pas. Wat mag of moet een eindredacteur doen, hoe ver mag hij daarbij gaan? Fouten verbeteren is slechts een van de vele taken; een eindredacteur verbetert ook de structuur, maakt koppen en intro’s, checkt de feiten en geeft feedback aan auteurs. 

Deze training is bedoeld voor iedereen die met enige regelmaat teksten van anderen moet verbeteren of bewerken, zodat ze publicabel zijn of de organisatie in kunnen. Of je nu een ervaren eindredacteur bent die zijn kennis wat wil opfrissen of een beginner die van redigeren zijn of haar werk wil maken: deze cursus levert je veel op.

De training Eindredactie is vooral een vaardigheidstraining. Door veel te oefenen ervaren deelnemers tijdens deze lessen wat de handigste manier is om te werk te gaan wanneer ze berichten en teksten/tekstjes van anderen herzien. We staan stil bij de meest gemaakte fouten in spelling, interpunctie, woordkeuze en zinsbouw. We bekijken hoe je ambtelijk taalgebruik kunt omzetten naar vlotte taal en we gaan aan de slag met teksten die ingekort en ‘aangekleed’ moeten worden, of waarvan de structuur moet worden aangepast.

 • Deelnemers weten wat ze wel en niet kunnen of moeten doen als eindredacteur
 • Deelnemers kunnen een tekst na afloop systematisch en in korte tijd ‘aanpakken’
 • Veelvoorkomende taalfouten herkennen ze sneller en kunnen ze oplossen
 • Ze kunnen een te lange tekst gemakkelijk inkorten
 • Deelnemers kunnen snel iets doen aan ambtelijkheid en ‘wolligheid’ in taal
 • Ze weten hoe ze een tekst kunnen voorzien van koppen en andere aankleding


 • Zorgen voor een heldere structuur
 • Verhelpen van ambtelijk taalgebruik
 • (Her)schrijven in een heldere stijl
 • Inkorten van tekst
 • Corrigeren van de meest voorkomende taalfouten
 • Aankleden van de tekst


We gaan bij deze training uit van 4 dagdelen van 3 uur fysiek of 6 dagdelen van 2 uur online. In een fysieke groep incompany van maximaal 8 deelnemers kost een dagdeel van 3 uur 750 euro; online in een virtual classroom is de prijs 550 euro per dagdeel (2 uur). Daarvoor maken we de cursus op maat, wat wil zeggen dat we hem aanpassen aan de werkpraktijk van de deelnemers. 

Waarom moet je ons hiervoor hebben?

Omdat we niet alleen veel teksten schreven in alle mogelijke genres, maar omdat we zo mogelijk nog meer teksten redigeerden voor zeer uiteenlopende opdrachtgevers. We weten precies hoe je een lastig te lezen of saaie tekst leesbaarder maakt zonder dat je er jouw eigen tekst van maakt. 

correctheid

Wij kennen alle taalregels van binnen en van buiten; geen foute komma of spatie ontsnapt aan onze aandacht. 

begrijpelijkheid

Wij kunnen snel uitleggen met welke redelijk eenvoudige ingrepen een tekst begrijpelijker wordt.

bondigheid

We weten hoe je een tekst in korte tijd en zonder problemen inkort zonder dat je de tekst wezenlijk aantast.

duidelijkheid

Waar het om aankleding van tekst gaat, koppen en intro’s, kennen we de kneepjes van het vak. 

Vraag meer informatie: